Ett liv som gris

Ett liv som gris 2015

Stöd vårt arbete

  • Vårt arbete för djuren är inte möjligt utan våra supporters och vi hoppas att fler vill stödja våra kampanjer genom att bli månadsgivare.
  • SMS:a START DJUR100 till 72370 för att donera 100 kronor i månaden eller START DJUR50 till 72370 för att donera 50 kronor varje månad till Djurrättsalliansen livsviktiga arbete.
  • Du kan också donera direkt till vårt plusgirokonto 42 54 11-6.
Du är här: Startsidan Kampanjen Nyhetsarkiv Kontrollerna är för hårda för bönderna - eller är det verkligheten som är för hård för grisarna?

Bevittnat...

" I alla sektioner låg det döda grisar, antingen i eller utanför boxarna. Många vinglade och var väldigt svaga. Ingen hade halm. "

Blackstaby, Flen


Kontrollerna är för hårda för bönderna - eller är det verkligheten som är för hård för grisarna?

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button
De senaste dagarna har företrädare för grisbranchen gråtit ut i lantbrukspressen; inspektionerna har blivit för många och för hårda! Fortsätter det så här så kommer vi få lägga ner! Grisproducenternas ordförande Annika Bergman uppmanar till och med djurägarna att vägra släppa in länsstyrelsens djurskyddskontrollanter utan att ha med sin
egen besättningsveterinär som stöd. Detta är samma veterinärer, i regel från slakteriägda Svenska Djurhälsovården, som Jordbruksverket hävdar ska kunna stå för den oberoende kontrollen av sina kunder – att de av grisproducenterna anses stå helt på branchens sida säger en hel del om deras verkliga lojalitet.

Det enda vettiga som sägs i den här debatten är att om produktionen minskar måste även konsumtionen av griskött minska, om inte importen samtidigt ska öka. Vi har hela tiden sagt att ansvaret för grisarnas helvete ligger på tre parter – myndigheterna, branchen och konsumenterna. Vi är glada om vår kampanj har lett till hårdare tag från myndigheternas sida, även om det är långt ifrån tillräckligt hårt eftersom lagen ännu inte följs. Men mycket är upp till varje enskild konsument. Enligt Annika Bergman kommer 700 000 färre grisar födas upp i Sverige om ett par år. Bra, då är det upp till oss konsumenter att minska köttintaget så att dessa grisar verkligen skonas och inte bara
flyttar till andra sidan sundet. Importen är nämligen helt fri – men det är dina val också! Det är inte ofta konsumentmakt och medbestämmande är så enkelt och så konkret. Varje gång du väljer middag kan du rädda liv, en sojakorv och en vegoburgare i taget.
 

Ett liv som gris

Under två års tid har aktivister från Djurrättsalliansen besökt närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar. Det är omkring en tiondel av Sveriges alla grisfarmer. Vårt undersökningsmaterial består av allt från stora industrifarmer till små familjegårdar. På varje gård har vi med hjälp av videokameror, kameror och anteckningsblock dokumenterat de övergrepp och lagbrott vi har sett.

Det omfattande material som vi samlat in ligger till grund för den här kampanjen. Våra betraktelser ger en oroväckande bild av de svenska grisarnas verklighet – en vardag präglad av tristess, sjukdomar och hårda betonggolv.

Följ med Djurrättsalliansen bakom köttfabrikernas stängda dörrar och ta del av våra avslöjanden.

Vågar du se sanningen?

Våra sociala medier

Bli fan till Djurrättsalliansen på Facebook, eller bli vän med oss på MySpace. Skriv gärna upp dig som prenumerant på vårt nyhetsbrev. Missa heller inte våra RSS-flöden:

Om Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen är en rikstäckande djurrättsorganisation som utgörs av lokalgrupper i olika städer. Det är våra aktiva medlemmar som driver och utgör Djurrättsalliansen. En stor del av Djurrättsalliansens kampanjer och material bygger på det arbete som vår researchgrupp utför. Syftet med den är att avslöja och motverka djurplågeri i alla dess former.

Allt arbete är oavlönat och alla donationer går oavkortat till arbetet för djuren.

Kontakta oss

  • Djurrättsalliansen
    Box 2107, 128 23 Skarpnäck
  • Telefon: 072-300 39 00
  • info@ettlivsomgris.se
  • Plusgiro: 42 54 11-6