Ett liv som gris

Ett liv som gris 2015

Stöd vårt arbete

  • Vårt arbete för djuren är inte möjligt utan våra supporters och vi hoppas att fler vill stödja våra kampanjer genom att bli månadsgivare.
  • SMS:a START DJUR100 till 72370 för att donera 100 kronor i månaden eller START DJUR50 till 72370 för att donera 50 kronor varje månad till Djurrättsalliansen livsviktiga arbete.
  • Du kan också donera direkt till vårt plusgirokonto 42 54 11-6.
Du är här: Startsidan Kritiska röster Etologen

Bevittnat...

" Många ’åt’ mat trots att det var tomt i skålen. "

Dalby Hill, Dalby


Etologen

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Grisar är fantastiskt spännande djur, det är många etologers favoritdjur. De är så intelligenta och uppfinningsrika och så lätta att få kontakt med. De har många unika och speciella beteenden som gör dem extra intressanta att studera. Deras kommunikation, känsloliv och sociala relationer gör dem på många sätt så väldigt lika oss. Bara en sån sak som att de helst ligger hela flocken och slappar i en vattenpöl när det är som hetast på sommaren, vem känner inte igen sig i det?

Det är ingen tvekan om att grisar i dagens svinhållning inte får utlopp för sina naturliga behov. Som ungar får de inte leka, som mödrar får de inte bygga bo, och under hela livet fråntas de möjligheten att böka, att bada, att vandra och att leva i en naturlig flocksammansättning. Allt det som är viktigt för en gris har tagits ifrån dem.

Man stuvar runt grisar i olika grupper, ofta baserat på vikt, utan hänsyn till att det här är djur som värderar sina relationer till andra högt och att varje möte med en främling är ett stort stressmoment. Man skiljer ungar och mammor åt efter bara fem veckor, trots att griskultingar diar i minst 17 veckor och ofta lever tillsammans med sina mödrar livet ut.

Jag tror ändå att det allra största problemet för grisarna i köttindustrin är att de har så tråkigt. För sådana aktiva och nyfikna djur är det ren tortyr att inte ha något att göra. Det är därför de utvecklar beteendestörningar som svansbitning och stereotypt rörtuggande, men det är också många grisar som blir apatiska och bara stirrar in i väggen, precis som en djupt deprimerad människa.

Lena Lindström, etolog

 

Ett liv som gris

Under två års tid har aktivister från Djurrättsalliansen besökt närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar. Det är omkring en tiondel av Sveriges alla grisfarmer. Vårt undersökningsmaterial består av allt från stora industrifarmer till små familjegårdar. På varje gård har vi med hjälp av videokameror, kameror och anteckningsblock dokumenterat de övergrepp och lagbrott vi har sett.

Det omfattande material som vi samlat in ligger till grund för den här kampanjen. Våra betraktelser ger en oroväckande bild av de svenska grisarnas verklighet – en vardag präglad av tristess, sjukdomar och hårda betonggolv.

Följ med Djurrättsalliansen bakom köttfabrikernas stängda dörrar och ta del av våra avslöjanden.

Vågar du se sanningen?

Våra sociala medier

Bli fan till Djurrättsalliansen på Facebook, eller bli vän med oss på MySpace. Skriv gärna upp dig som prenumerant på vårt nyhetsbrev. Missa heller inte våra RSS-flöden:

Om Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen är en rikstäckande djurrättsorganisation som utgörs av lokalgrupper i olika städer. Det är våra aktiva medlemmar som driver och utgör Djurrättsalliansen. En stor del av Djurrättsalliansens kampanjer och material bygger på det arbete som vår researchgrupp utför. Syftet med den är att avslöja och motverka djurplågeri i alla dess former.

Allt arbete är oavlönat och alla donationer går oavkortat till arbetet för djuren.

Kontakta oss

  • Djurrättsalliansen
    Box 2107, 128 23 Skarpnäck
  • Telefon: 072-300 39 00
  • info@ettlivsomgris.se
  • Plusgiro: 42 54 11-6