Ett liv som gris

Ett liv som gris 2015

Stöd vårt arbete

  • Vårt arbete för djuren är inte möjligt utan våra supporters och vi hoppas att fler vill stödja våra kampanjer genom att bli månadsgivare.
  • SMS:a START DJUR100 till 72370 för att donera 100 kronor i månaden eller START DJUR50 till 72370 för att donera 50 kronor varje månad till Djurrättsalliansen livsviktiga arbete.
  • Du kan också donera direkt till vårt plusgirokonto 42 54 11-6.
Du är här: Startsidan Kritiska röster Veterinären

Bevittnat...

" Vi såg svansbitning, dåligt med strö, benskador, bölder. Karl-Petter hade en affisch på sig själv på väggen hos slaktsvinen... "

Ramstad gård, Säffle


Veterinären

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Som veterinär kan man känna sig maktlös inför de stora hälsoproblemen inom dagens grisnäring. Näst slaktkycklinguppfödning är det den mest intensiva och industrialiserade uppfödningsform för djur som vi har i Sverige och den undermåliga miljön får stora konsekvenser för djurens hälsa.

Virus- och bakterieinfektioner ger smågrisdödlighet och andra komplexa sjukdomsbilder. Det är mycket vanligt att smågrisar har diarré och att slaktsvin har luftvägsinfektioner. Till detta läggs den psykiska ohälsa som grisarna – intelligenta, läraktiga, nyfikna och sociala djur – utsätts för genom att inte få utlopp för sina naturliga beteenden. Man har i föreskrifter erkänt grisarnas behov av stimulans men trots det lever de flesta inomhus på betonggolv större delen av sina korta liv.

Den torftiga miljön och bristen på utrymme ger stereotypa beteenden och stress och det finns gott om infektionsportar eftersom liggsår, rivsår och bitskador är frekvent förekommande. Suggor får ofta bogsår och smågrisar får sår på frambenen till följd av att de legat mot betonggolvet och diat. Klövskador och fläkning är andra vanliga problem. Inbördes rangordning och omförflyttningar mellan kullar leder till slagsmål med skador som följd.

Det satsas mycket resurser på att finna botemedel mot de infektionssjukdomar som ger störst ekonomiska konsekvenser för grisindustrin, men antibiotika och vacciner räcker inte långt i ett system som inte främst tar hänsyn till grisarnas behov, utan till maximal effektivitet och ekonomi.

Jag menar att grisuppfödningen som den vanligen ser ut idag innebär organiserat djurplågeri.

Fredrik Johansson, leg. veterinär

 

Ett liv som gris

Under två års tid har aktivister från Djurrättsalliansen besökt närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar. Det är omkring en tiondel av Sveriges alla grisfarmer. Vårt undersökningsmaterial består av allt från stora industrifarmer till små familjegårdar. På varje gård har vi med hjälp av videokameror, kameror och anteckningsblock dokumenterat de övergrepp och lagbrott vi har sett.

Det omfattande material som vi samlat in ligger till grund för den här kampanjen. Våra betraktelser ger en oroväckande bild av de svenska grisarnas verklighet – en vardag präglad av tristess, sjukdomar och hårda betonggolv.

Följ med Djurrättsalliansen bakom köttfabrikernas stängda dörrar och ta del av våra avslöjanden.

Vågar du se sanningen?

Våra sociala medier

Bli fan till Djurrättsalliansen på Facebook, eller bli vän med oss på MySpace. Skriv gärna upp dig som prenumerant på vårt nyhetsbrev. Missa heller inte våra RSS-flöden:

Om Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen är en rikstäckande djurrättsorganisation som utgörs av lokalgrupper i olika städer. Det är våra aktiva medlemmar som driver och utgör Djurrättsalliansen. En stor del av Djurrättsalliansens kampanjer och material bygger på det arbete som vår researchgrupp utför. Syftet med den är att avslöja och motverka djurplågeri i alla dess former.

Allt arbete är oavlönat och alla donationer går oavkortat till arbetet för djuren.

Kontakta oss

  • Djurrättsalliansen
    Box 2107, 128 23 Skarpnäck
  • Telefon: 072-300 39 00
  • info@ettlivsomgris.se
  • Plusgiro: 42 54 11-6