Ett liv som gris

Ett liv som gris 2015

Stöd vårt arbete

 • Vårt arbete för djuren är inte möjligt utan våra supporters och vi hoppas att fler vill stödja våra kampanjer genom att bli månadsgivare.
 • SMS:a START DJUR100 till 72370 för att donera 100 kronor i månaden eller START DJUR50 till 72370 för att donera 50 kronor varje månad till Djurrättsalliansen livsviktiga arbete.
 • Du kan också donera direkt till vårt plusgirokonto 42 54 11-6.
Du är här: Startsidan Kampanjen Nyhetsarkiv

Bevittnat...

" Många ’åt’ mat trots att det var tomt i skålen. "

Dalby Hill, Dalby


Nyheter

Djurrättsalliansen avslöjar svenska grisindustrin igen

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Djurrättsalliansen släpper i dag nytagna bilder och film från svenska grisfabriker. Dokumentationen visar samma verklighet som då vi avslöjade grisindustrin för första gången 2009: djur i en industrialiserad bransch vars vardag innebär instängdhet, trängsel och smuts. Vi har sett industrins extrema konsekvenser i form av många sjuka, skadade och självdöda djur trots att grisar i Sverige slaktas när de är bara sex månader gamla.

Läs mer...
 

Djurrättsalliansen släpper uppföljning: fortsatt djurplågeri på svenska grisfabriker

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Djurrättsalliansen har återigen dokumenterat förhållanden för svenska grisar. Under oktober och november 2013 har organisationens researchteam filmat och fotograferat på 15 grisfabriker.

Läs mer...
 

Ännu en av våra anmälningar till åtal

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

En av de farmer som Djurrättsalliansen inspekterade och polisanmälde i november 2009 har nu, efter över två år, lett fram till ett åtal. Detta efter att Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer gjort flera kontroller och bekräftat att den bild Djurrättsalliansen gett stämde.

Detta är den andra av våra 92 anmälningar som lett fram till åtal. Att det inte är fler än så visar tydligt på det systemfel som vi hela tiden pekat på: att det är helt normaliserat att grisar behandlas som okänsliga varor och att djurskyddslagstiftningen inte är mer än fina ord när ekonomisk vinst får styra.

Läs mer i Östgöta-Corren

 

Grisvittnen från Djurrättsalliansen inför rätta – manifestation och korvgrillning utanför tingsrätten

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button
Torsdagen den 16/6 kl. 09.00 inleds rättegången i Nyköpings tingsrätt mot de två personer som dokumenterat missförhållanden på grisfarmen Blackstaby och vittnat om vad de sett.

Djurrättsalliansen håller manifestation utanför tingsrätten och
författaren Mian Lodalen bjuder på vegankorv efteråt.

I november 2009 anmälde Djurrättsalliansen grisfarmen Blackstaby, som
ägs av f.d. ordförande för Swedish Meats, för brott mot
djurskyddslagen på tolv punkter. Två personer vittnade i polisförhör
Läs mer...
 

Tysta inte djurens vittnen! Hjälp Malin och Björn

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

I fredags väcktes åtal mot de två personer som vittnat om missförhållandena på grisfarmen Blackstaby Gris AB, ägd av före detta ordföranden för Swedish Meats (nu Sveriges Djurbönder). De riskerar dagsböter och ett skadestånd på 948 000 kronor för att ha öppnat dörrarna till farmen, filmat och fotograferat djurens lidande. Idag öppnar sidan www.grisvittnena.se, där Djurrättsalliansen ber om allmänhetens stöd.

- Vi förstår att djurindustrin försöker skrämma oss med hot om stora skadestånd. Men det som är verkligt skrämmande är hur de vägrar ta på sig ansvaret för det lidande de orsakar djuren och istället försöker skjuta budbäraren, säger Malin Gustafsson, en av de åtalade och talesperson för Djurrättsalliansen.

- Vi står självklart för vad vi gjort och jag skulle önska att alla som bevittnar djurplågeri skulle ingripa på något sätt. Vårt sätt var att dokumentera djurens lidande och slå larm. Nu ber vi om allmänhetens stöd för att kunna fortsätta vårt arbete, fortsätter hon.

Läs mer...
 

Grisvittnen åtalas för att ha dokumenterat djurens lidande

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button
PRESSMEDDELANDE 2011-03-04

Idag väcks åtal mot de två personer som vittnat om missförhållandena
på grisfarmen Blackstaby  Gris AB, ägd av före detta ordförande för
Swedish Meats. De riskerar dagsböter och ett skadestånd på 950 000
kronor för att ha öppnat dörrarna till farmen, filmat och fotograferat
djurens lidande.

- Vi står självklart för vad vi gjort och jag skulle önska att alla
som bevittnar djurplågeri skulle ingripa på något sätt. Vårt sätt var
Läs mer...
 

Jurist till angrepp mot nedläggningen

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

På dagens Brännpunkt i Svenska dagbladet skriver juristen Jesús Alcalá om hur förundersökningen mot Lars Hultström, trots god bevisning, lagts ner. Det visar tydligt att det är fritt fram att plåga djur i Sverige, enligt Alcalá.

Vi säger det igen: grisarna har uppenbarligen ingenting att hoppas på ifrån rättssystemet - hoppet ligger hos oss konsumenter. Välj vego i jul! Och alla andra dagar.

 

Förundersökningen nedlagd - men brottet består: Nytagna bilder från Blackstaby Gris AB

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button
I november förra året avslöjade Djurrättsalliansen hur livet som gris ser ut i Sverige. Dokumentation från omkring hundra svenska grisfarmer publicerades. En av farmerna var Blackstaby Gris AB vars ägare då var ordförande för Swedish Meats (numera Sveriges Djurbönder). Han anmäldes för brott mot djurskyddslagen på flera punkter. Trots omfattande bevismaterial, flera vittnesmål och att brotten dokumenterats vid upprepade tillfällen så har nu förundersökningen lagts ner.

Läs mer...
 

Inget åtal mot Swedish Meats före detta ordförande - rättssystemet rättfärdigar djurplågeri

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button
I november 2009 avslöjade Djurrättsalliansen hur grisar lever i Sverige. Dokumentation från ett hundratal grisfarmer över hela landet publicerades och majoriteten av dessa polisanmäldes även för brott mot djurskyddslagstiftningen. En av de besökta och anmälda farmerna var Blackstaby gris AB utanför Flen. Farmen anmäldes på tolv punkter för brott mot djurskyddslagstiftningen. Som bevis fanns flera timmar filmmaterial och hundratals bilder, dessutom ett antal vittnesmål. Trots detta läggs nu åtalet mot farmens ägare, som tidigare var ordförande för köttbranschens organisation Swedish Meats, ned.
Läs mer...
 

Djurrättsalliansen avvisar Hultströms anklagelser

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Lars Hultström insinuerar att vi skulle ha gjort hans grisar sjuka, och meddelar i dag att han tänker försöka få ut skadestånd av oss för att djur blivit sjuka och dött på hans gård.

Att Hultströms grisar inte mår bra är vi helt eniga om, och om de blir sjuka kan det ha många orsaker. Inte minst vet vi att det är fruktansvärt dålig hygien i hans stallar. Att vi skulle ha fört in en smitta är en mycket långsökt förklaring, och ett uppenbart desperat försök att finta bort sakfrågan. En sådan här anklagelse skulle aldrig gå att föra i bevis. Däremot kan vi visa att det fanns skrämmande många sjuka och döda grisar redan vid vårt första besök på gården.

Vi är de första att beklaga att grisar blivit sjuka på Hultströms gård, eftersom vi vet hur det ser ut med omvårdnaden och skötseln av sjuka djur på det stället. Vi vet att vi inte tagit in smitta från någon annan gård, eftersom vi har haft väldigt noggranna rutiner för det. Vi har haft rena kläder och skor vid varje besök. Lars Hultström griper efter halmstrån när han kommer med de här anklagelserna. Han vill att vi ska betala för att han inte kan hålla sina djur friska.

Vi frågar oss varför Hultström kommer med det här först ett år efter att grisarna skulle ha smittats. De grisar vi mötte är slaktade för länge sedan, och det är omöjligt att göra någon opartisk utredning om möjliga smittorsaker nu.

Vilka brott Hultström har gjort sig skyldig till och våra bevis för det kan du se här och här.

 
 • «
 •  Första 
 •  Föregående 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  Nästa 
 •  Sista 
 • »
Sida 1 av 7

Ett liv som gris

Under två års tid har aktivister från Djurrättsalliansen besökt närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar. Det är omkring en tiondel av Sveriges alla grisfarmer. Vårt undersökningsmaterial består av allt från stora industrifarmer till små familjegårdar. På varje gård har vi med hjälp av videokameror, kameror och anteckningsblock dokumenterat de övergrepp och lagbrott vi har sett.

Det omfattande material som vi samlat in ligger till grund för den här kampanjen. Våra betraktelser ger en oroväckande bild av de svenska grisarnas verklighet – en vardag präglad av tristess, sjukdomar och hårda betonggolv.

Följ med Djurrättsalliansen bakom köttfabrikernas stängda dörrar och ta del av våra avslöjanden.

Vågar du se sanningen?

Våra sociala medier

Bli fan till Djurrättsalliansen på Facebook, eller bli vän med oss på MySpace. Skriv gärna upp dig som prenumerant på vårt nyhetsbrev. Missa heller inte våra RSS-flöden:

Om Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen är en rikstäckande djurrättsorganisation som utgörs av lokalgrupper i olika städer. Det är våra aktiva medlemmar som driver och utgör Djurrättsalliansen. En stor del av Djurrättsalliansens kampanjer och material bygger på det arbete som vår researchgrupp utför. Syftet med den är att avslöja och motverka djurplågeri i alla dess former.

Allt arbete är oavlönat och alla donationer går oavkortat till arbetet för djuren.

Kontakta oss

 • Djurrättsalliansen
  Box 2107, 128 23 Skarpnäck
 • Telefon: 072-300 39 00
 • info@ettlivsomgris.se
 • Plusgiro: 42 54 11-6